Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността

14-10-2019

Министър-председателят Бойко Борисов свиква на 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия, съобщиха от МС.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

По-рано през деня Съветът на ЕС по външни работи обсъди въпроса с намесата на Турция в Сирия.

Турция започна военна операция в Северна Сирия

Европейските министри отбелязаха, че турските действия водят до драматични последици. Те допълват, че ЕС няма да финансира райони, в които се пренебрегват или нарушават правата на местното население. 

Съветът на ЕС прие заключения, в които се изразява очакване за намеса на Съвета за сигурност на ООН.

Турция започна мащабна офанзива по суша и въздух в населените предимно с кюрди територии. Анкара твърди, че целта е да прогонят терористите от границата си, но много наблюдатели виждат в плановете за 'Зона за сигурност' и за разселване на сирийски бежанци опит за етническо прочистване и даже анексия на цели области.

Ердоган заплаши да пусне милиони сирийски бежанци в Европа

Операцията стана възможна след изненадващото оттегляне на САЩ от региона, обяснено от президента Доналд Тръмп с нежелание да се забъркват в още 'безкрайни войни' - даже и на страната на основния им съюзник в битката с 'Ислямска държава'. Кюрдите се обърнаха към режима на Башар ал-Асад за помощ и той изпрати военни в зоната на турската операция, като сблъсъкът между двете армии изглежда въпрос на време.

Турският президент Реджеп Ердоган реагира изключително остро на призивите да спре настъплението, като заплаши ЕС, че ще пусне всички живеещи на турска територия турски бежанци към Европа.

'Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради няма да ги спрат, когато започнат да идват със стотици хиляди', заяви по този повод преди дни Бойко Борисов.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net