Изплащат до 15 дни застраховките на туристите на фалиралия туроператор "Астрал Холидейз"

07-10-2019

Един от най-големите български туроператори „Астрал Холидейз“ обяви фалит.

Астрал Холидейз“ е официален представите в България на фалиралия британския туроператор „Томас Кук

„С огромно съжаление и разочарование, искаме да Ви съобщим, че се налага да прекратим дейността и да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност на „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД от 07.10.2019 г. след почти 24 години присъствие на туристическия пазар и въпреки неимоверните усилия на ръководството и служителите“, пише в съобщение на официалния сайт на туроператора.

„Астрал Холидейз“ има застрахователно покритие за 700 000 лева, а застрахователят „Уника“ пое ангажимент в спешен порядък да изплати сумите, на тези, на които предстои да пътуват в средата и края на тази седмица.

„За пътуващите утре сме заплатили всичко – самолети, хотели и трансфери. Няма да има клиенти, които да бъдат необслужени. Техните почивки са гарантирани и няма начин да не се възползват от тях.“, каза изпълнителният директор на „Астрал Холидейз“ Христо Гълбачев по време на извънреден брифинг в Министерство на туризма и в присъствието на министър Николина Ангелкова.

„За тези, които ще пътуват в сряда, четвъртък и петък, ще съдействаме да си получат парите максимално бързо“, категоричен бе той.

„В София и Пловдив офисите ни работят, служителите ще съдействат на всички, които са платили почивките си за следващите дни, да си получат парите“, добави той и уточни ще става въпрос за по-малко от 200 човека.

Към днешна дата туроператорът има 51 човека, които почиват в страната и чужбина. 'Всички техни разходи заплатени и те няма да останат на улицата', каза още Гълбачев.

От думите на му стана ясно, че в „Астрал Холидейз“ работят около 100 човека, всички те ще бъдат съкратени.

Главният изпълнителен директор на „Уника“ Николай Генчев обясни, че максималният срок за изплащане на застраховките е 15 дни. „Ще се постараем максимално бързо да удовлетворим клиентите.“, каза той.

Всеки клиент на фалиралия туроператор може да заведе претенция онлайн или във всеки офис на 'Уника'.Обменни курсове на БНБ за днес 23-02-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81079 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.34203 BGN
  • chf 1 CHF = 1.84338 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net