Парламентът прие на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора

18-09-2019

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за борба с трафика на хора със 122 гласа 'за', 1 - 'против', и 5 - 'въздържал се'.

Измененията са породени от необходимостта от ефективно прилагане на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с престъплението, предаде БТА.

Със законопроекта се гарантира период за възстановяване и размисъл, който се предоставя на жертвите на трафик на хора за първоначално възстановяване след травмата, за прекъсване на връзките с трафикантите, както и за вземане на съзнателно и информирано решение дали да съдействат за наказателното преследване на извършителя.

С измененията се създава възможност за откриване на специализирани приюти за последваща реинтеграция, както и за осигуряване на безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ на жертвите на трафик. Увеличава се срокът за настаняване на тези хора в приюти за временно пребиваване, като се въвежда минимален срок от 30 дни и се създава възможност за продължаване на срока на настаняването по предложение на съответния приют.

Създава се законодателна възможност за назначаване на секретари на местните комисии за борба с трафика на хора и се променят органите, задължени да предприемат мерки за закрила на деца, станали жертви на подобен тип престъпления.  

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net