Близки на жертви на тежки престъпления на протест пред парламента

18-09-2019

Близките на пострадали при жестоки престъпления се събраха на протест пред парламента, с който настояха за спешни промени в българското законодателство. Техните искания са общо 11, но водещото сред тях е премахване на съкратеното съдебно следствие, което позволява намаляване на присъдата на обвиняеми с до една трета, ако той признае вината си. Този обществен дебат се възобнови след жестоките убийства в Сотиря и Негован.

Бабата на 7-годишната Кристин от село Сотиря ще внесе в парламента подписка с 15 000 подписа за промяна в закона.

За да подкрепи хората при протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нейната парламентарна група вече внесе законопроект, съгласно който при тежки престъпления, каквито са убийствата и тежките телесни повреди, не се прилага споразумение в съда. „Така беше до 2009 година в българското наказателно право и искаме това да се върне“, заяви Нинова пред протестиращите.

Тя призова по тези теми политиците да не се делят на управляващи и опозиция и изрази разтревоженост от законодателните предложения на ГЕРБ.

Според ГЕРБ не трябва да отпада институтът на съкратеното производство, но трябва да се даде възможност на съда да прецени дали е допустимо да бъдат намалявани наказанията на извършителите на тежки престъпления.

Законодателни предложения има и от депутатите на ВМРО. Те всички са депозирани в деловодството на парламента и предстои дебатирането им в пленарна зала.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net