И Константин Малофеев със забрана да влиза в България

11-09-2019

Руският бизнесмен Константин Малофеев е с наложена забрана за влизане в България за 10 г. Това обяви в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, който беше изслушан във връзка с разследването на шпионаж в полза на чужда държава, по което обвиняем е председателят на движение „Русофили” Николай Малинов.

Председателят на движение 'Русофили' Николай Малинов е обвинен в шпионаж

Според разследващите той е имал участие в мащабен план за промяна на геополитическата ориентация на България, в рамките на който именно Малофеев трябвало да придобие от бившия собственик на КТБ Цветан Василев активи за стотици милиони евро и да финансира телевизия и политически проект. Замесен в случая е и известният у нас бивш разузнавач и бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников, който също вече е със забрана да влиза у нас.

Цацаров поясни, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. 'В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица', подчерта още главният прокурор, макар по-рано днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов да заяви, че общо 8 души са били задържани.

Министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС докладваха в парламента за шпионския скандал, опозицията е недоволна от обема на предоставената информация

Обвинител N:1 подчерта, че акцията не е атака срещу движение „Русофили” и русофилите в България. „Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси”, подчерта Сотир Цацаров.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net