Министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС докладваха в парламента за шпионския скандал, опозицията е недоволна от обема на предоставената информация

11-09-2019

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев докладваха в Народното събрание за случая с предизвикалия сериозен обществен интерес шпионски скандал.

Маринов съобщи, че първоначално, при акцията, проведена на територията на София, Перник и Брезник, са задържани 8 лица, които са били разпитани.

Установена е схема, свързана с пране на пари, заяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, заяви председателя на ДАНС Димитър Георгиев 

Според събраната информация схемата се е използвала за трансфер на финансови средства от руски гражданин, ръководител на чужда организация – Общество „Двуглав орел“, с интереси в различни области и в обществения и политически живот на страната.

Председателят на движение 'Русофили' Николай Малинов е обвинен в шпионаж

„Чрез схемата се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната“, категоричен бе Георгиев. 

По данни на разследващите Николай Малинов е контактувал с двама чужди граждани. 

„Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада“, обясни още Георгиев. Според ДАНС двамата са развивали съвместна дейност и действали координирано. Малинов е поддържал дългогодишни контакти с тях и многократно е пътувал за срещи до Руската федерация, където е получавал задачи, а в някои случаи и финансови средства. Председателят на „Русофили“ дори е изготвил докладна записка на руски език, свързана за „необходимостта от геополитическата преориентация на България“. В нея се предлага още провеждането на мероприятия, свързани с вътрешнополитическия живот на страната.

От опозицията не останаха доволни от обема на предоставената информация, още в началото на заседанието те поискаха то да бъде закрито, за да получат повече информация от вече наличната в медиите. Предложението обаче не беше прието.

„Това, което се случи преди малко, беше подигравка с институцията „Народно събрание” (…) Оказва се, че медиите получават повече информация от народните представители – не разбирам защо трябва да идват и в телеграфен стил да ни изнасят лекция в три изречения”, заяви Иван Иванов от „БСП за България”. Колегата му Валери Жаблянов пък призова да се разграничат две процедури – „изслушване” и „посещение”.

Павел Шопов от „Атака” призова главният прокурор Сотир Цацаров да бъде изслушан на закрито заседание, защото наблюдаващият прокурор е подчинен на обвинител N:1 и към момента от МВР и ДАНС се оправдават именно с липсата на разрешение, за да дадат повече информация.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net