Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж

10-09-2019

Председателят на Национално движение 'Русофили' Николай Малинов е обвинен в шпионаж, но е освободен е от ареста под гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Това стана ясно на брифинг на службите в МВР. Новината оповести главният прокурор Сотир Цацаров.
Брифингът ще бъде изявление и с оглед на националната сигурност и запазване на класифицирана информация няма да се допускат въпроси на журналисти, оповести още в началото главният прокурор.

Според Цацаров Малинов е бил свързан с организации в Русия. Той цитира две такива - 'Двуглав орел' и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). Според Цацаров Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане. А в хода на разследването била установена и схема за изпиране на пари.

До разкритията се стигнало, след като в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система прокуратурата възложила на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. В резултат са събрани данни, че установената схема се използвала и за трансфер на финансови средства 'от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната и от дейността на българските държавни органи'. По този начин 'се финансирали разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика', каза Цацаров.

На 9 септември Специализираната прокуратура и ДАНС извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов в Перник и Брезник и там открили множество документи, които доказват - съобщи в изявлението си зам. главният прокурор Иван Гешев, че Малинов 'срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации', споменати в изявлението на главния прокурор - РИСИ (Руски център за стратегически изследвания) и 'Двуглав орел', ръководени от Леонид Решетников.

Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде и партия, която да стане електорална сила.

Друг акцент в изявлението на Гешев е, че Малинов е свързан с Цветан Василев, Малофеев и Решетников.

За три години Малинов посетил 30 пъти Русия, където се е срещал с Малофеев и Решетников.

Освен това в един от написаните от Малинов текстове се казва, че 'ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев'. Цитиран е и оръжейния завод 'Дунарит' - че заводът трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

Намерени са при претърсването и договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net