Два нови случая на западнонилска треска у нас

15-08-2019

Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести потвърди лабораторно два случая на западнонилска треска,  съобщиха от Министерство на здравеопазването.

В единия случай се касае за внос на инфекцията от Кипър. Заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик,  строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър.

При пристигането си обратно в България е с повишена температура, световъртеж и отпадналост и веднага е хоспитализиран в МБАЛ-Пазарджик.

Другият заболял е мъж на 41 г. от София, който е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване.

Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net