Българските мюсюлмани отбелязват Курбан Байрам

11-08-2019

Мюсюлманите в България отбелязват свещения празник Курбан Байрам. Тази сутрин стотици вярващи мюсюлмани се стекоха за сутрешната молитва в Чарши Джамия в Хасково. Молещите се заеха цялото пространство пред джамията на главната улица в центъра на града. 

По традиция на този празник се колят коч или теле, а преди това най-възрастният мъж в семейството отива в джамията да се помоли. Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави мюсюлманите за празника. Във Фейсбук премиерът написа: „Поздравявам най-сърдечно мюсюлманите с настъпването на големия празник Курбан Байрам! Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!“. 

Пожелания за здраве и благоденствие към представителите на мюсюлманската общност в България по повод празника отправи и президентът Румен Радев. „Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване“, заявява държавният глава в своя поздравителен адрес.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net