"Булгаргаз" съди "Топлофикация София"

12-08-2019

Иск за 35 млн. лв. срещу столичната Топлофикация е завело държавното дружество „Биулгаргаз“. Това обяви изпълнителният му директор Николай Павлов, а причината е рискът газовата компания да не може да се разплати с доставчика на гориво – руската „Газпром експорт“. 

Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на „Топлофикация София“ бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено „Булгаргаз“ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период. Само година по-късно обаче „Топлофикация София“ има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. По думите на Павлов финансовите отчети на столичната

Топлофикация показват, че има достатъчно постъпления, за да се покрият задълженията към „Булгаргаз“, но това не се случва. Засега „Булгаргаз“ няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има постигнати споразумения в началото на годината за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net