"Булгаргаз" съди "Топлофикация София"

12-08-2019

Иск за 35 млн. лв. срещу столичната Топлофикация е завело държавното дружество „Биулгаргаз“. Това обяви изпълнителният му директор Николай Павлов, а причината е рискът газовата компания да не може да се разплати с доставчика на гориво – руската „Газпром експорт“. 

Подобна ситуация имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на „Топлофикация София“ бяха стигнали 105 милиона лева и бе решено „Булгаргаз“ да продаде на Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземанията си от столичното дружество. Така, по думите на Павлов, са били осигурени и гарантирани доставките на газ за страната през есенно-зимния период. Само година по-късно обаче „Топлофикация София“ има нови просрочени задължения в размер на 120 милиона лева. По думите на Павлов финансовите отчети на столичната

Топлофикация показват, че има достатъчно постъпления, за да се покрият задълженията към „Булгаргаз“, но това не се случва. Засега „Булгаргаз“ няма подобни проблеми с други свои клиенти. Дори и да има забавяния в плащанията им, те са за не повече от 1-2 месеца. С топлофикациите в Бургас, Враца и Плевен има постигнати споразумения в началото на годината за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им.

 Обменни курсове на БНБ за днес 12-12-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.76599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.3216 BGN
  • chf 1 CHF = 1.79171 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net