Прокуратурата оповести още доказателства срещу "ТАД Груп"

09-08-2019

Прокуратурата оповести новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП. Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на 'ТАД Груп' Иван Тодоров вчера. Днес документите вече са публични.

Доказателствата на обвинението включват чатове, протоколи от разпити на свидетели, както и протоколи от свидетелски показания на 'хакнати' медии и застрахователни дружества.

Линковете към доказателствените материали са:
Застрахователни дружества
Разпити резюме
Справка телеграм
Тодоров

Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм собственик на 'ТАД Груп' Иван Тодоров беше оставен за постоянно в ареста. Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

'От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи', се казва в съобщение на Спецпрокуратурата.   

“Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси, предизвикващи голям интерес”, пишат още от държавното обвинение. И подчертават, че ще спазват „презумпцията за невиновност”, както и че разпространението на новите доказателства става с изричното разрешение на прокурор. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, засягащи интересите на трети страни.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net