Ангелкова отчете спад на чуждестранните туристи

01-08-2019

Последните данни на националната статистика сочат, че  за периода януари-юни 2019 г. у нас са направени над  3,6 млн. визити на чуждестранни туристи, което е 0,3% спад спрямо същия период на рекордната за туризма 2018 г. Тези данни бяха изнесени от министъра на туризма Николина Ангелкова на среща с ръководители и членове на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Ангелкова подчерта, че тези резултати не кореспондират по никакъв начин с опити сезонът да се описва в негативни краски. „Още в началото на годината предупредихме, че 2019 г. ще е предизвикателна за туризма”,  каза министърът и подчерта, че независимо че за юни отстъплението на туристи от Германия и Русия не е в толкова сериозен размер, усилията за създаване на атрактивен продукт за туристите продължават.

Ще бъдат предприети допълнителни мерки за насърчаване на организирания туризъм в крилата на сезона – през май, юни и септември, информира министърът. Тези стъпки ще бъдат свързани с активна реклама за бранд България чрез насочени послания към всеки пазар според специфичните му интереси. Механизмът ще стартира пилотно по Черноморието.

'Работим насочено към водещите 10 входящи пазара за страната, но и за увеличаване на интереса на туристите от държавите от топ 20 и топ 30, както и от перспективните пазари - Китай, Индия, Япония, САЩ и други', отбеляза още министърът.

Ключово ще бъде намаляването на административната тежест за бизнеса.

Сред важните приоритети министърът открои също привличане интереса на големите международни брандове в туризма, което е изключително важно за утвърждаване имиджа на страната като конкурентна дестинация с високо качество на продукта.

Представителите на бизнеса изтъкнаха необходимостта за обединени усилия на държавата, хотелиерите и общините за популяризирането на България. 'Зад тази позиция заставаме изцяло като администрация', потвърди министър Ангелкова.

По повод политиките за споделената икономика в туризма министър Ангелкова обърна внимание, че този въпрос е предмет на сформирана тематична работна група в министерството. Идеята е да се ползват добрите чуждестранни практики и се обмисля на европейско ниво да се инициира дискусия за евентуална обща рамка, защото това е общо предизвикателство, свързано не само с конкуренцията, но и с имиджа на дестинациите, и с фиска, стана ясно от думите на министър Ангелкова. В работната група са включени представители и на държавни институции, браншови организации и българските общини. Ангелкова и призова за мобилизация, така че позиционирането на България на туристическата карта на Европа и отличните резултати, вече постигнати в сектора, да бъдат надградени въпреки предизвикателствата.

Министър Ангелкова припомни и важността на Единната система за туристическа информация, която трябва да функционира изцяло от 1 октомври 2019 г., и призова час по-скоро да се изпълнят всички законови изисквания за попълването й.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net