Ново огнище на африканска чума в един от най-големите свинекомплекси в България

24-07-2019

Нови огнища на африканска чума по свинете. Вирусът стигна до една от най-големите индустриални ферми в България - тази в русенското село Бръшлен. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които трябва да бъдат евтаназирани. След свинекомплекса в Николово, това е вторият подобен случай в областта. Неконтролируемата популация на диви прасета, човешки грешки и неспазване на правилата от недобросъвестни стопани са най-вероятните причини за разпространението на заразата у нас. България продължава да е в третата от общо четири опасни зони, според класацията на Европейската комисия.

Пред свинекомплекса в село Бръшлен има полиция и районът е ограничен за външни хора. Днес тук бяха струпани хора и техника, които влязоха, за да започне евтаназирането на животните.

В Русе беше свикана епизоотична комисия във връзка с обявеното бедствено положение и за мерките, които ще се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете.
Село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Калимок-Бръшлен, който попада в 'Натура 2000'. Ако не се избере внимателно мястото за загробване на прасетата, това може да се окаже проблем. От Община Сливо поле казват, че са информирали своевременно институциите. за това.

В село Бръшлен хората не бяха много словоохотливи, защото повече от 150 души може да останат без работа.

Притеснени са и от местната кооперация, защото ще трябва да търсят пазар за стотици тонове пшеница и царевица, договорени за фураж на свинекомплекса.

В село Юделник, където също има свинекомплекс, засега няма данни да е проникнала заразата. Той попада в 10-километровата надзорна зона, където е забранено да се транспортират и да се търгува с животни.

От Агенцията за безопасност на храните апелират хората да бъдат по-отговорни. Защото човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net