Оправдаха д-р Иван Димитров, убил крадец в дома си

18-07-2019

Лекарят Иван Димитров, който застреля крадец, опитал се да обере работилницата му, беше оправдан от Пловдивския окръжен съд. Рентгенологът беше обявен за невинен за убийството на Жоро Джевизов и получи 2 години условно лишаване от свобода за незаконно притежаване на оръжие. 

След като стартът на делото неколкократно беше отлаган, днес изненадващо подсъдимият д-р Иван Димитров призна вината си, макар да отричаше това по време на досъдебното производство. С това той си гарантира съкратен процес и намаляване на наказанието. Пред съдията Димитров заяви, че съжалява и че е защитавал живота си. Защитата настоя, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана, защото той е бил нападнат през нощта от въоръжен с нож и употребил наркотици крадец. Самият прокурор поиска условна присъда заради смекчаващи вината обстоятелства.

Адвокатът на родителите на убития Жоро Джевизов изтъкна, че подсъдимият не е извикал полиция при вида на разбитата врата на гаража си, наблюдавал е от разстояние и след като се е въоръжил с незаконно притежаван пистолет Валтер е прострелял крадеца. След това е опитал да прикрие престъплението си, като изхвърлил оръжието и убеждавал собственика на охранителна камера наблизо да унищожи записите.

Днешната присъда може да бъде обжалвана. Случаят от март миналата година предизвика силен обществен дебат и протести в защита на лекаря.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net