Съдът отказа да задържи 16-годишния ученик, заподозрян за подготвяне терористичен акт

13-06-2019

Апелативният специализиран съд потвърди решението на първа инстанция и отказа да задържи 16-годишния ученик от Пловдив, който беше заподозрян за подготвяне терористичен акт.
Основният мотив на съда е, че детето трябва да продължи да ходи на училище и да остане в естествената си среда. Тийнейджърът остава под надзора на инспектор от детска педагогическа стая.

По-рано днес от прокуратурата заявиха пред медиите, че настояват детето да бъде оставено за постоянно в ареста и с него трябва да работят психолози и психиатри. Говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева заяви, че най-адекватната мярка за неотклонение за тийнейджъра в момента е 'задържане под стража”,  тъй като продължава да има сериозна опасност за голям брой български граждани.

'Намерени са взривни вещества и устройства по обем и брой, несъпоставими с нито един друг казус в българската история' каза Милева и допълни, че разследващите са намерили 'сериозни комуникации, съдържащи информация, че момчето е подготвял терористичен акт, включително видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока'.

Говорителят на прокуратурата изтъкна съдействието, което са оказали родителите на момчето по случая, но подчерта, че сигналът за радикализация не е подаден от тях.

Решението на Апелативния специализиран съд е окончателно.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net