Започва подаването на новия вид заявления за отпускане на пенсия

07-05-2019

От днес, 7 май,  Националният осигурителен институт (НОИ) предоставя възможност на всички осигурени лица, придобили право на пенсия, при подаването на документи за пенсиониране да поискат при определянето на размера на пенсията им за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31 декември 2018 г., да бъде приложен по-благоприятният за тях начин за изчисляване на индивидуалния им коефициент. 

Бъдещите пенсионери трябва да направят избора си дали индивидуалния им коефициентът да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима за трудови пенсии с начална дата до 1 януари 2019 г. (т.нар. „стара методика“, която дава право да се изберат трите най-добри години осигурителен доход до 1997 г. ) или съгласно разпоредбите, приложими за пенсии с начална дата след 31 декември 2018 г. („нова методика“). За тази цел е утвърден нов формуляр на заявление за отпускане на пенсия/и и добавка/и, достъпен в приемните и на сайта на НОИ.

За да разберат приблизителния размер на пенсията си по новите и по старите правила, хората могат да използват комбинирания калкулатор на НОИ, достъпен на електронната страница, но за целта трябва първо да си извадят персонален идентификационен код (ПИК).

С цел подпомагане избора на по-благоприятния вариант при изчисляването на индивидуален коефициент за пенсия, във всички териториални поделения на НОИ (ТП на НОИ) в страната са обособени специални работни места, на които ще се предоставя информация единствено по тази тема. 

Пенсионираните от началото на годината досега, ще могат да поискат преизчисляване в 6-месечен срок. А възможността за избор ще важи до 2022 година.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net