6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

06-05-2019

Отбелязването на Деня на храбростта и празникът на Българската армия започна с водосвет на знамената светини и бойните знамена на Българската армия, отслужен от негово светейшество българския патриарх Неофит.

На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, висши военни от Северна Македония.

В 10.00 часа президентът прие почетния строй на представителните части на видовете въоръжени сили.

Парадът откри вертолет МИ -24 във формация клин с два вертолета 'Кугър'. Кулминацията на въздушната част на парада беше прелитането на три изтребителя МИГ - 29.
Брониран джип 'Мерцедес' и 'Хамър' откриха сухопътната част на парада. Частта приключи с основната бойна машина на сухопътни войски танк Т-72.

В речта си президентът Румен Радев поздрави всички хора под пагон за куража и доблестта да служат в редиците на Българската армия през последните години, въпреки, по думите му, експериментите, които се правят с военнослужещите.

Румен Радев, президент на България: Днес, когато окончателно се простихме с илюзиите, че членството в отбранителни съюзи без развитие на собствени способности е достатъчно условие за гарантиране на сигурност, когато въоръжените ни сили са поставени най-сетне във фокуса на финансовата политика на държавата, сме изправени пред ново изпитание - да трансформираме парите за армията в съвременни отбранителни способности, ефективно и ефикасно. Тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавното и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет, защото безмълвието може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net