Разбиха група за "ало" измами

18-04-2019

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви, че след провеждане на спецакция рано тази сутринта в Горна Оряховица е разбита група за „ало” измами. Подобна акция е проведена и в Румъния.

Задържани са петима души в България и 28 в Румъния. Сред арестуваните в северната ни съседка е и ръководителят на групата. Той е български гражданин. Други четирима от задържаните там също са били високо в йерархията на организираната престъпна група. Останалите 23-ма са т.нар. 'въртачи' - хората, които се обаждали по телефона на жертвите. 'Тези лица са от доста ниските нива на групата и за тях ще трябва доста време, за да съберем доказателства сред получаване на съответните веществени доказателства, иззети от румънските ни колеги', поясни Гешев.

При акцията са иззети шест луксозни автомобила.   До момента има доказателства за нанесени щети от 'ало' измамите в размер на 2 млн. лв. 

'Това е поминък за част от българското население от ромски произход. Има доказателства за 2 млн. лв. Имаме около шест вторични случая. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с ромски произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица', каза още Гешев.
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че в акцията са участвали 150 служители на реда. 'Има много лица, задържани в София. Това е много дълго разследване. То стартира още през 2017 г. Изпитваме огромни трудности при документирането на престъпленията, тъй като са събрани много доказателства', добави той.

Специализираната операция се е провеждала паралелно с акция в Румъния. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net