Ще имаме нов състав на ЦИК. Радев с коментар

22-02-2019

Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия. 5-годишният мандат на сегашния състав изтича в края на март. Така само два месеца преди евровота ще имаме нов избирателен орган - сценарий, който се повтаря от предишните европейски избори. Сегашната комисия вече работи и подготвя изборите, за да осигури спокойствие в работата на своите наследници.
Процедурата за новия състав на Централната избирателна комисия е открита. Сроковете вече текат: неправителствените организации имат време до 5 март да номинират кандидати, а партиите от българския и европарламента - до 7 март. 

Председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК трябва да се изберат до 20 март в Пленарната зала на парламента. Останалите 14 членове след като бъдат изслушани, се назначават от президента.

Президентът Румен Радев увери, че решението, което ще вземе за Изборния кодекс, ще бъде в интерес на обществото. Той заяви, че екипът му работи сериозно и до дни ще стане ясно дали ще наложи вето на поправките в изборния закон.

Държавният глава направи този коментар по време на среща с българската общност в Берн. Румен Радев е на официално посещение в Швейцария по покана на федералния президент Ули Маурер. Церемонията по тържественото посрещане ще бъде днес във военно-въздушната база Мейринген.

И въпреки че окончателният вариант на изборните правила не е ясен, настоящият състав на Централната избирателна комисия вече се подготвя за евровота. Работи се и по осигуряването на 3000 машини за евровота, но все още не е ясно дали те ще бъдат произведени, купени или наети.

В парламента, в Международния ден на майчиния език, от ДПС припомниха в декларация, че с промените в Изборния кодекс забраната за употребата на майчин език по време на предизборна кампания остана. Обвиниха в мълчание президента, разкритикуваха омбудсмана и управляващите.

Окончателната промяна на Изборния кодекс се очаква след позицията на президента по промените, гласувани от депутатите през миналата седмица.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net