Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница Св. Иван Рилски

15-02-2019

Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница 'Св. Иван Рилски'. Световно известният неврохирург проф. Шарбел Монайе от Франция и българския му колега доц. Станимир Сираков оперираха дете на 4 години и младеж на 18 - и двамата с много сложни малформации на артериите и вените. По думите на лекарите операциите са минали успешно и само трябва да се изчака пост оперативния период.

Едно малко момиченце - това е първата пациентка - само на 4 и половина. Допреди 3 месеца тя е била напълно здраво дете. Но внезапно получава кръвоизлив в мозъка и той парализира дясната ръчичка и дясното краче. В последствие в болницата 'Св. Иван Рилски' установяват мозъчна артериовенозна малформация в много рискова и сложна зона на мозъка. Детето не може да се лекува с конвенционалната неврохиругия. Единственият вариант е иновативният метод - трансвенозна емболия.

При тази техника лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т. нар. тъканно лепило. Така възстановяват нормалното кръвообръщение и премахват риска от по-нататъшно кървене.

За вторият пациент - 18-годишен младеж - това ще е равносилно на чудо. Той е с изключително тежка епилепсия, която, както при детето, не се поддава на стандартна терапия. След интервенцията и двамата вече имат всички шансове - за живот без припадъци за един млад мъж и безгрижно детство за едно малко момиченце..

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net