Заради верификацията - лекарствата вече няма да се продават на блистери?

11-02-2019

Вече над 2050 аптеки са подали заявленията си за свързване с новата системата за верификация на лекарствата. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ директорът на организацията за верификация на лекарствата Илиана Паунова. В същото време зрители сигнализират, че фармацевти не им дават лекарства на блистери заради новите разпоредби. Според Илиана Паунова обаче, новата система не пречи на продажбата на блистери.

Новата система за верификация на лекарствата и старият навик да си купуваме хапчета на блистери се оказаха трудно съвместими. Системата изисква лекарствата, които се отпускат с рецепта, да имат код за верификация върху всяка опаковка.

Кодове върху блистерите обаче няма. Ето защо редица аптекари отказват да продават на блистери. Това пък според някои ощетява потребителя.

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина аптекарите, които продават блистери подлежат на глоба, защото продават лекарства с нарушена опаковка.

Една от причините за забраната за продажба на лекарства на блистери без тяхната опаковка е, че не е безопасно. Защото, ако носим лекарството си в чантата и ако се наруши целостта на опаковката, и влезе кислород, то се нарушават качествата на самото хапче и срока на годност изтича по-бързо. А и в една опаковка има само една лекарствена листовка.

Освен блистерите обаче, системата има и други проблеми.

Николай Костов - основател на верига аптеки: Голяма част от кодовете въобще не се разчитат.

Според Илиана Паунова, директор на Българската организация за верификация на лекарствата, техническите грешки са обичайни и очаквани, но с времето системата ще се усъвършенства.

 

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net