Премиерът Борисов се срещна с британския посланик Ема Хопкинс

11-02-2019

Премиерът Бойко Борисов се срещна с британския посланик Ема Хопкинс. Те са дискутирали информация за евентуалното отравяне на бизнесмена Емил Гебрев и връзка със случая 'Скрипал'.

Дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. Всички партньорски европейски служби вземат сериозно под внимание всякакви обвинения и намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация по случая Скрипал. Това заяви британският посланик у нас Ема Хопкинс след срещата си с премиера Бойко Борисов.
Работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби. В момента тече разследване, затова не може да дадем детайли, но работим в съвместен екип и близко партньорство, и предстои да установим фактите по този случай. Всички въпроси свързани с националната сигурност на Великобритания и България са от първостепенна важност за нас и ще продължим това разследване дори и след Брекзит, обясни още Хопкинс.

Случаят с оръжейния търговец Емилиян Гебрев влиза в комисията за контрол на спецслужбите, дни след публикации в британски и руски сайт. Според информациите в тях, трети заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал от руското военно разузнаване - Сергей Федотов, е бил в България през 2015 г. - по същото време, когато е отровен Гебрев. Той, синът му и директор в оръжейна фирма оцеляват след тежкото отравяне. Комисията ще проверява истинността на данните.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net