Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

30-01-2019

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за подправяне на документи. Според Йончева аферата 'Ало, Банов съм' е злоупотреба с европари за близо 700 000 лв., свързани със строителството на Ларгото в центъра на София по времето, когато е бил зам.-министър във ведомството. Реакцията на министъра на културата не закъсня. Според Банов той е жертва на рекет, а злоупотреба с пари няма. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая.

Според представения запис от Елена Йончева, Боил Банов е оказвал натиск върху свои подчинени докато е бил заместник-министър. Преправяни са документи, за да не се търсят неустойки по втори и трети етап от строителството на Ларгото. Според Йончева щетите са в размер на 700 000 лева.

Записът е направен на 24 март 2016 г. в кабинета на Банов. В централата на БСП обаче бил получен едва сега. Свидетелят поискал да остане анонимен.

От левицата твърдят, че в кабинета на Банов по време на записа са присъствали Татяна Цановска - шеф на правния отдел в министерството тогава, Ангел Ангелов от дирекция 'Европейски програми' и архитект Иван Мечкунов - ръководител на проекта от страна на министерството. Според Йончева записът показва, че Мечкунов дори е бил на почивка в Испания за сметка на строителите.

Изпълнител на Ларгото е дружеството 'Антична Сердика'. Водеща в консорциума е фирмата 'Пътища и мостове', заявиха още от БСП.

В отговор на тези обвинения министър Банов коментира, че подобен скандал е под достойнството му и определи обвиненията като евтин компромат. Заяви, че защитавал държавния интерес и показа документи.

Банов заяви още, че ще заведе дела в отговор на нападките срещу него.
В Народното събрание бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов заяви, че е разписал да започне дело във връзка със забавяне на строителството на Ларгото.

Рашидов допълни, че е увонил Ангелов след сигнали,че има нередности по търговете за някои програми, сред които норвежката, за да не се хвърля петно върху министерството.
По случая се самосезира и главният прокурор Сотир Цацаров. Още в ранния следобед Спецпрокуратурата влезе на проверка в министерството. Иззети са множество документи, както и такива свързани със заведено дело за неустойки. 

От прокуратурата заявиха, че ще се проверява престъпление по служба и безстопанственост.
Експертиза ще трябва да установи дали записът може да бъде приложен като годно доказателство.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net