Индексът за възприятие на корупцията в България пада с още един пункт

29-01-2019

България с лоши резултати в класацията за възприятие на корупцията, изготвяна ежегодно от „Транспарънси Интернешънъл“. Индексът на страната ни пада с още един пункт в сравнение с миналата година, което показва, че у нас възприятието за корупция е нараснало. Нареждаме се на 77 място от 180 държави. Резултатите ни продължава да са най-лоши сред страните-членки на Европейския съюз и са съизмерими с тези на някои африкански държави.
Българският индекс 42 пункта, а средният показател за света е 43. Колкото по-нисък е индексът, толкова по-силно е усещането за корупция. Най-добри резултати показва Дания с 88 точки от 100 възможни. В дъното на класацията са Сирия и Сомалия.
Изследването е направено на база 12 независими една от друга международни организации. Авторите предупреждават, че стойностите под 50 точки са сигнална лампа, че в тази държава има неефективна борбата с корупцията.
Наши непосредствени съседки по класация са Суринам и Тунис, които имат по-добър показател. Малко по-лошо представяне имат Буркина Фасо и Гана.
А на нашия континент сме с най-лоши резултати от страните членки на ЕС.
България е с 22 пункта под средното за Съюза равнище. Преди нас Гърция и Унгария, а над тях е присъединилата се заедно с нас към Европейския съюз Румъния.
Анализът показва още, че ако погледнем българските резултати за 7 години назад, ще разпознаем не влошаване на демокрацията ни, а възприятие за застой.

 Обменни курсове на БНБ за днес 24-08-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.76758 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16226 BGN
  • chf 1 CHF = 1.79549 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net