България  /  новини

Пета поредна среща на балканските лидери в Евксиноград
02-11-2018
Статия новини

В резиденция 'Евксиноград' премиерът Бойко Борисов беше домакин на поредната Балканска среща на високо равнище с колегите си от Гърция, Румъния и президента на Сърбия. Гост на форума по покана на Борисов беше израелският премиер Бенямин Нетаняху. Конкретни проекти в транспортната и енергийна инфраструктура и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на сигурността и борбата срещу тероризма и радикалния ислям бяха сред най-важните акценти в разговорите.
Пета поредна среща на балканските лидери след начало поставено във Врана точно преди година. Самият факт, че само за последните 6 месеца това са втори разговори в този формат, а предстои нова среща през декември в Белград българският министър-председател определи като доказателство за продуктивността на формата в задълбочаването на регионалното сътрудничество.
Присъствието на госта Бенямин Нетаняху Бойко Борисов нарече отлична възможност за разширяване на стратегическите контакти с израелската държава на всички страни от региона. Той похвали и идеята на сръбският президент Вучич на следваща среща в Белград като гост да бъде поканен австрийският канцлер Курц.

Транспортна и енергийна свързаност между страните от региона и разширяване на сътрудничеството с Израел с цел диверсификация на газовите доставки бяха основен акцент в разговорите.
България и Гърция се споразумяха да бъде подписана обща декларация за Модернизацията на жп връзка Бургас - Александруполис и за изграждане на скоростен път от Александруполис до българо-гръцката граница и оттам до София, Варна и Бургас.
Като потенциал в тази посока израелският премиер посочи изграждането на източно-средиземноморският газопровод. Българският премиер пък акцентира върху газовия ни хъб Балкан.
И Петимата лидери подчертаха важността на сътрудничеството в сферата на сигурността, борбата срещу тероризма и радикалния ислям.
Бенямин Нетаняхо изтъкна помощта, която страната му оказва на европейските държави в тази посока и спомена две скорошни предотврати атентата в Париж и Копенхаген.
Четиримата балкански лидери пък се договориха днес България, Гърция, Румъния и Сърбия да кандидатстват за споделена домакинство на Световното по футбол през 2030 г.