България  /  новини

България трябва да създаде стабилна среда за духовенството
02-11-2018
Статия новини

Регламентирането на дейността на вероизповеданията в България трябва да доведе до създаването на стабилна социална среда за духовниците и поемането на ясен ангажимент от институциите за осигуряването на тяхното достойно заплащане. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на 'Дондуков' 2 с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
На срещата, която се е състояла по инициатива на Главното мюфтийство, е било подчертано, че поемането на заплатите на духовенството от българската държава е важна стъпка за недопускането на външни влияния в дейността на традиционните вероизповедания у нас.
'Изготвянето на законопроектите за дейността на вероизповеданията в България следва да бъде в конструктивен диалог с представителите на традиционните религиозни общности', е заявил още президентът Радев. Мустафа Хаджи е подчертал, че Главното мюфтийство и Българската православна църква споделят общи позиции в този диалог. 'За нас е от изключително значение да имаме връзка с държавните институции при решаването на тези въпроси', е подчертал още Хаджи.
По време на срещата държавният глава е изразил подкрепата си за дейността на Главното мюфтийство мюсюлманското вероизповедание в България да се развива на основата на собствените си традиции. Президентът е бил категоричен, че не трябва да се допуска политизирането на което и да е вероизповедание, а обучението на мюсюлмански духовници следва да бъде в собствена материална база в съответствие с установените у нас образователни стандарти.