България  /  новини

Индийският президент е на посещение в България
05-09-2018
Статия новини

Президентът на Индия Рам Натх Ковинд и водена от него делегация пристигнаха на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. Посещението се определя като знаково, защото от 15 години не е идвал индийски президент у нас. С държавният глава на Индия пристигнаха и 72-ма бизнесмени.
Историческа визита на индийския президент у нас - тази сутрин протоколът беше спазен и той беше официално посрещнат на площад 'Александър Невски' , след което последваха разговори с българския президент Румен Радев. По време на тези срещи на 'четири ощи' двамата са говорили за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в няколко ключови области - образование, култура, икономика, търговия и туризъм. Бяха подписани и двустранни споразумения и меморандуми.
Българският президент Румен Радев заяви в своето обръщение, че са възстановени двустранните отношения между Индия и България на най-високо ниво и посочи, че България играе една изключително важна роля на международната сцена, като двамата са обсъдили също и възможността за директна самолетна линия между Индия и България.
От своя страна индийският президент каза в своето обръщение, че двустранните ни отношения стъпват на една изключително здрава основа и те трябва да се задълбочат.
Индийският президент ще изнесе лекция в Софийския университет 'Св. Климент Охридски', а тя ще бъде предавана на живо по индийската телевизия и се очаква да бъде гледана от повече от 800 милиона души.