България  /  новини

Русия е поканила България за предоговаряне цените на газа
05-09-2018
Статия новини

Русия е поканила България за предоговаряне цените на природния газ, съобщи за 'По света и у нас' председателят на КЕВР Иван Иванов. Това стана възможно, след като Брюксел започна антимонополно дело заради завишените цени, по които 'Газпром' продава синьо гориво на осем държави в Европейския съюз, сред които и България.
За да избегне тежки глоби и съдебни такси, руската държавна компания сключи споразумение с Еврокомисията, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави.
Иван Иванов- председател на КЕВР: След като в официалния вестник на ЕС беше публикувано решението на ЕК по антимонополното дело срещу 'Газпром', изтекоха десетте седмици, това е срокът, в който 'Газпром' трябваше да покани страните, засегнати от решението. По информация, която официално ми беше подадена от ЕК, очаквам започване на преговори, които да доведат до по-добри условия за България в рамките на договора за доставка на природен газ от 'Газпром'. Какви ще бъдат резултатите от тези преговори, зависи вече от тяхното провеждане.