България  /  новини

Царските конюшни да получат статут на културна ценност, разпореди Борисов
30-07-2018
Статия новини

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на 'Царските конюшни' да получи статут на културна ценност, разпореди премиерът Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета.
Пожар възникна в т.нар. „Царски конюшни“ на бул. Дондуков в столицата. Няма пострадали. Все още не се знаят причините за пожара. Изгорял е покривът на постройките, след гасенето има и наводнени офиси в съседство. По продажбата на имота все още се водят дела, а от Столичната община съобщиха, че ще направят оценка на щетите и ще задължат собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид.
Във връзка с пожара в имота на премиера са докладвали министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието са участвали също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.
Министър-председателят Борисов е подчертал, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.