България  /  новини

В петъчната вечер ставаме свидетели на най-продължителното лунно затъмнение за XXI в.
27-07-2018
Статия новини

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото пълно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се скрие за 100 минути и ще може да се наблюдава от територията на цялата страна. В Шумен астрономическата обсерватория ще покаже затъмнението на два големи екрана.
Проследяването на пълното лунно затъмнение ще започне след 20 часа. Космическият образ ще се проектира от 15-сантиметров телескоп, а картината ще се показва в реално време от две огромни видео стени. Ще се проследят всички фази на луната и покриването й от диска на Земята.
Тази вечер ще наблюдаваме най-продължителното лунно затъмнение за цялото столетие, което ще продължи 6 часа:
Проф. Дияна Кюркчиева, ШУ „Епископ Константин Преславски': Започва с полусенчесто затъмнение около 20,15 ч., когато луната ще започне да навлиза в конуса на земната полусянка. Час след това част от луната ще бъде в полусянката на Земята и затъмнението ще се превърне в частично. Пълната фаза ще продължи около 2 часа, след което събитията ще се повторят, но в обратен ред.
Второто космическо явление е Великото противостоене на Марс. Към 23 часа 40-сантиметров телескоп ще покаже как се подреждат Земята - Слънцето и Марс.