КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България

27-07-2018

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Решението е на Конституционния съд и беше взето с 8 на 4 гласа. Конституционният съд беше сезиран по казуса от 75 депутати от ГЕРБ. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес.
Решението на съдиите дойде близо половин година след като делото влезе в Конституциония съд. Писмени становища и правни мнения са представили президентът, министрите на външните работи, правосъдието, здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, както и редица НПО-та.
В решението си съдът посочва, че въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование.
Според мнозинството от конституционните съдии, ратификацията на документа на Съвета на Европа би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния. Според магистратите, ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net