България  /  новини

Стопани не допуснаха ветеринари до стадата си в Болярово
20-07-2018
Статия новини

Собственичката на стадото с положителна проба в Болярово не допусна ветеринарите във фермата си днес. След представен протокол се оказа, че има две положителни проби, а не една, както беше оповестено по-рано.
От протоколите на ветеринарните служби днес стана ясно, че в стадото на Ана Петрова има две положителни проби, а не една както съобщи земеделския министър. Това нагнети обстановката, когато ветеринарите се опитаха да вземат повторни проби от животните.
Ветеринарите определиха случващото се в Болярово като възпрепятстване, а собственичката на животните като подигравка с труда й.
От сутринта пред фермата в Болярово са и част от протестиращите пред стадото на баба Дора в Шарково за да охраняват поставените под карантина 200 овце. Междувременно в съседните села Странджа и Крайново собствениците на умъртвени животни получиха обезщетенията си.
В село Крайново в момента се отглеждат само крави. 104 овце и кози бяха умъртвени заради чума по дребните преживни животни.
Предстои да бъдат обезщетени и стопаните с умъртвени животни в Шарково.
Освен по версията за нелегален внос на животни в МВР работят и по хипотезата за умишлена зараза. Това обяви в парламента вътрешният министър Валентин Радев във връзка с работата по изясняване на причините за разпространение на чумата по дребния преживен добитък у нас.