След форума 16+1 се създаде Глобален център за партньорство между Източна Европа и Китай

07-07-2018

България поема водеща роля в създаването на Глобален център за партньорство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян на Седмата среща на правителствените ръководители от региона и Китай в София. Форумът, известен като '16+1', събра 1500 европейски и китайски инвеститори, 17 премиери и стотици делегати в НДК. Резултатите - сделки за милиони.
Глобалният център за партньорство ще учи китайските инвеститори как да работят в ЕС, а европейските фирми - в Китай, обясниха премиерите Бойко Борисов и Ли Къцян.
Откривайки плакет за доброто сътрудничество между България и Китай в земеделието, двамата премиери се договориха още Китай да изкупува по 10 милиона тона български сушени тютюневи листа годишно.
Борисов и Ли отново успокоиха ЕС, че срещите във формат '16 + 1' не целят разделение в Съюза, а укрепване на Европа и на световната многостранна търговия.
Китай отваря още повече пазара си и намалява вносните мита за европейски стоки. От 30 млрд. евро китайски инвестиции в Европа за 2017-а едва под 2% са в източните страни.
Освен конкретните споразумения с България, Китай подписа 18 меморандума за разбирателство и споразумения и с останалите страни от Централна и Източна Европа. За строителството на големи инфраструктурни проекти и сътрудничество в селското стопанство и туризма. Тези споразумения, по думите на китайския премиер Ли Къцян, доказват, че китайските интереси и интересите на ЕС съвпадат.
Следващият домакин на срещата във формат '16+1' ще бъде Хърватия.
Срещата '16+1' се разглежда и в контекста на огромната китайска инициатива 'Един пояс, един път', която трябва да свърже с два коридора Китай и Европа. Според експерти 'поясът' е най-мащабният икономически проект в новата история с 68 участващи страни и първоначален капитал от 40 млрд. долара. 34 вече са инвестирани в пътища, пристанища и стратегическа инфраструктура по маршрута на древния път на коприната.Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.74223 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.18199 BGN
  • chf 1 CHF = 1.77271 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net