Комисията по отбрана прие проекта за закупуване на два патрулни кораба

05-07-2018

Комисията по отбрана прие проекта за купуване на два патрулни кораба за Военноморските сили. Корабите, които трябва да бъдат придобити за 940 млн. лв., ще осигурят морския суверенитет на България в Черно море, заявиха от Министерството на отбраната. Проектът трябва влезе за гласуване в пленарна зала до края на юли.
След като предишният проект за корабите претърпя провал, година по-късно депутатите решиха България да придобие два патрулни кораба, които да бъдат построени от българско предприятие. 15% от морския ни суверенитет се гарантира от НАТО, останалите са наша грижа.
Двата кораба ще трябва да бъдат снабдени със сензори и оръжия и за радиоелектронна война. Според проекта, двата патрулни кораба трябва да могат да плават автономно без презареждане между 7 и 14 дни, което означава, че еднакво добре ще се справят както с охраната на морския ни суверенитет в акваторията на Черно море, така и със задачите в рамките на мисии на НАТО далеч от родината.
Сега Военноморските ни сили имат шест кораба: три са съветско производство и три - белгийски-втора ръка, купени преди 10 години и чиято модернизация е доста трудна. Двата кораба са само началото, обяви военният министър Красимир Каракачанов.
Четири са корабостроителниците в България и 12 предприятията за корабно оборудване, които също могат да участват в проекта на стойност 940 милиона лева с ДДС.Обменни курсове на БНБ за днес 23-03-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73052 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27713 BGN
  • chf 1 CHF = 1.7396 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net