Забраниха вноса на свинско в страната за лична употреба

27-06-2018

Абсолютно забранен вече е вносът на свинско месо и производни продукти за лична употреба в страната. Причината за това е епидемията от африканска чума по свинете, обхванала редица Европейски държави, повечето от Източна Европа – Украйна, Молдова, както и съседна Румъния. Това заяви заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по храните д-р Любомир Кулински.

Забраната е влязла в сила на 21 юни. Тя все още не засяга вноса на свинско месо с цел продажба в търговската мрежа.
При все това има и други начини за пренасяне на заразата – през дивите свине, но това става доста по-бавно. Взимат се много строги мерки и за овладяването на случаите на чума по дребните преживни животни – овце и кози, констатирани в Ямболско. Заболяването за първи път навлиза в България и Европейския съюз и е проникнало от намиращата се в непосредствена близост Турция.

Хората обаче следва да са спокойни. Няма никаква причина за притеснения у потребителите във връзка със случаите на констатирани заболявания на животни или бъдеща зараза. Дори да бъде консумирано такова месо, това е безопасно за хората, но разпространение на болестта върху животните в страната може да донесе големи загуби на скотовъдите.Обменни курсове на БНБ за днес 23-03-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73052 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27713 BGN
  • chf 1 CHF = 1.7396 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net