България  /  новини

Забраниха вноса на свинско в страната за лична употреба
27-06-2018
Статия новини

Абсолютно забранен вече е вносът на свинско месо и производни продукти за лична употреба в страната. Причината за това е епидемията от африканска чума по свинете, обхванала редица Европейски държави, повечето от Източна Европа – Украйна, Молдова, както и съседна Румъния. Това заяви заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по храните д-р Любомир Кулински.

Забраната е влязла в сила на 21 юни. Тя все още не засяга вноса на свинско месо с цел продажба в търговската мрежа.
При все това има и други начини за пренасяне на заразата – през дивите свине, но това става доста по-бавно. Взимат се много строги мерки и за овладяването на случаите на чума по дребните преживни животни – овце и кози, констатирани в Ямболско. Заболяването за първи път навлиза в България и Европейския съюз и е проникнало от намиращата се в непосредствена близост Турция.

Хората обаче следва да са спокойни. Няма никаква причина за притеснения у потребителите във връзка със случаите на констатирани заболявания на животни или бъдеща зараза. Дори да бъде консумирано такова месо, това е безопасно за хората, но разпространение на болестта върху животните в страната може да донесе големи загуби на скотовъдите.Етикети:

внос, свинско