Парламентът реши да възобнови дейностите по реализация на АЕЦ Белене

07-06-2018

Парламентът даде зелена светлина за започване на преговори с потенциални инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“. Всички партии без ДПС подкрепиха предложението на ГЕРБ. След гласуването ресорният министър Теменужка Петкова прогнозира, че до 7 години България може да има втора атомна електроцентрала.

Със 172 Гласа „За“, 14 – „Против“ И Двама „Въздържал Се“ Депутатите Решиха Да Възобновят Дейностите По Реализацията На Проекта АЕЦ „Белене“ На Пазарен Принцип. Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от всички партии в парламента освен то ДПС. Депутатите отхвърлиха проекта на БСП, който предвиждаше да се отмени решението на Народното събрание от 2012 – а година, с което бе наложен мораториум върху изграждането на АЕЦ „Белене“. Проектът предвижда до 31 октомври тази година да подготви конкурсната процедура за избор на стратегически инвеститор, както и да предложи структура на самия проект. Изрично се подчертава, че реализацията му ще е на пазарен принцип – без държавни гаранции за изкупуване на електроенергията или преференциални цени. Всички активи и пасиви на проекта ще бъдат прехвърлени в отделно търговско дружество, в което впоследствие ще се включат и инвеститорите. Анализът на министерството на енергетиката показва, че проектът „Белене“ е в най-напреднала фаза от всички подобни в региона. След гласуването министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че до седем години АЕЦ Белене може да бъде построена. Тя благодари на депутатите за конструктивния дебат, каза че на практика няма разлика в проектите на БСП и ГЕРБ. Скоро щяло да стане ясно и кой е четвъртия инвеститор който проявява интерес към проекта.

За момента интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“ са проявили от Китайската компания „Сиененси“, френската „Фраматом“ и руската „Росатом“. Това е третият рестарт на проекта.Обменни курсове на БНБ за днес 19-02-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.72654 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.23217 BGN
  • chf 1 CHF = 1.72153 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net