Затворник нападна надзирател в Софийския затвор в четвъртък вечерта

06-04-2018

Нов инцидент в Централния софийски затвор. В четвъртък късно вечерта лишен от свобода е нападнал единия от двамата надзиратели, които са го конвоирали до болницата в затвора.

Малко след 21 часа в четвъртък двама надзиратели конвоират затворник към болницата в Централния софийски затвор. Без видима причина лишеният от свобода е нападнал единия надзирател. Нанесъл му е удари по лицето. Нападателят е бил незабавно неутрализиран с фиксиращи средства, съобщиха от Министерството на правосъдието. Надзирателят е в добро състояние. Оказана му е незабавна медицинска помощ в корпуса на затвора, а след това и във външна болница. Няма фрактури и е освободен за домашно лечение. От Синдиката на служителите в затворите в България използваха случая и отново повдигнаха въпроса за необходимостта от повече обучени кадри в затворите. Те твърдят, че поради липсата на хора е установена практика лишени от свобода да бъдат конвоирани от минимален брой служители.

„Охраняват се от 1 човек и по-големи групи. Всичко това е с оглед на недокомплекта, за който ние продължаваме да говорим от години.“ - Цветан Михайлов.

В конкретният случай затворникът е бил конвоиран от двама надзиратели, а не от един. Веднага след инцидента на място е извикана оперативна група, образувано е досъдебно производство за посегателство над служител. Уведомен е наблюдаващият прокурор и ресорният заместник-министър на правосъдието Николай Проданов.

Инцидентът става три дни, след като от Централния софийски затвор избягаха двама опасни рецидивисти. Тяхното издирване продължава. Междувременно стана ясно, че на 10 април, вторник министърът на правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички директори на затвори в страната и с ръководството на главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. На него ще бъде обсъдено създалото се напрежение в системата и решаването на актуални въпроси в спешен порядък, съобщиха от ведомството.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net