Лидерската среща ЕС-Турция във Варна е във фокуса на чуждестранните медии

27-03-2018

Лидерската среща ЕС-Турция във Варна прикова медийното внимание. Световни агенции и влиятелни медии отбелязват, че такъв формат се провежда за пръв път от две години. Лидерите на ЕС заявиха след разговорите с турския президент Реджеп Ердоган във Варна, че не са получили отговори на конкретните си опасения – от турската интервенция в Сирия до задържането в затвора на журналисти в Турция.

На срещата, която България организира и бе описвана като „заредено с голямо напрежение“, блокът обеща да запази финансовата помощ за бежанците по сделката с Анкара, но разочарова Ердоган за исканията му за по-дълбоки търговски отношения и визова либерализация, пише агенция Ройтерс. Въпреки критицизма сред много европейски правителства относно растящия авторитаризъм на Ердоган, ЕС остави отворена вратата за членство пред Турция, но ясно заяви, че само реални действия ще отстранят препятствията пред опитите на Анкара да стане член на Общността.

Франс прес отбелязва, че лидерската срещу между ЕС и Турция е приключила без „конкретен“ напредък по спорните въпроси. „Ние сме кандидат за присъединяване към ЕС, но искаме да се движим напред по-бързо“, е цитиран турския лидер Ердоган в края на работната вечеря с българския премиер Бойко Борисов и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Но много облаци хвърлят сянка върху отношенията между Анкара и Брюксел – ерозията на върховенството на закона в Турция, военната интервенция срещу кюрдските милиции в Северозападна Сирия, споровете с Гърция и Кипър, коментира Франс прес. И цитира Доналд Туск, че по отношение на конкретни решения, на този етап не могат да бъдат направени компромиси.

Нямаше взети твърди решения по време на срещата на високо равнище във Варна, анализира Дойче веле. „Ако питате дали сме постигнали твърди решение или компромиси, отговорът е не“, заяви Доналд Туск. Все още се надявам това да стане възможно в бъдеще, допълни той, цитиран от германската медия.

ЕС и Турция потвърдиха на срещата на високо равнище в България ангажимента си към споразумението за бежанците, целящо да предотврати притока им към Европа, но не постигнаха напредък в разрешаването на споровете на Анкара с Гърция и Кипър, отбелязва и Блумбърг. Може би единственият резултат от разговорите беше потвърденият ангажимент Турция да продължи да изпълнява споразумението за ограничаване на миграцията, а ЕС да ѝ дава пари за това.

За медиите в Германия и Австрия срещата на върха във Варна между ЕС и Турция не е довела до пробив в отношенията. Без следа от сближаване завършиха разговорите между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган в българския курорт Варна, пише сп. Шпигел. По различен начин отразяват срещата турските медии. Дейли Сабах коментира, че Анкара е останала ангажирана към присъединителния процес въпреки пречките. Има тласък за подобряване на отношенията, отчита вестникът.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net