Емирът на Катар е на първо посещение в България

08-03-2018

Емирът на Катар е на първо държавно посещение у нас по покана на българския държавен глава. Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани обсъди възможностите за насърчаване на двустранните инвестиции и бизнес контакти с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.
Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в Югоизточна Европа и бързото развитие на телекомуникациите и туризма създават предпоставки за привличането на инвестиции от Катар в тези области, е общата позиция на президента Румен Радев и шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Държавният глава е заявил желанието на страната ни да бъде сключен двустранен договор за доставка на природен газ от Катар, както и да използва опита им в изграждането на интермодални пристанища.
Възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, транспорта, туризма и селското стопанство обсъдиха президентът Румен Радев и емирът на Катар.
След официалната церемония по посрещането, шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани прояви желание да се разходи из центъра на София и заедно с президента Радев разгледаха някои от забележителностите на столицата.
В присъствието на емира на Катар и на българския премиер бяха подписани документи за сътрудничество в енергетиката, културата и спорта, както и между университетите на двете държави.
38-годишният Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани е роден в столицата на Катар - Доха. Завършва средно образование във Великобритания и британския Кралски военен колеж. Има звание на офицер от въоръжените сили на Катар. През 2003 г. е определен за престолонаследник, след като по-големият му брат се отказва в негова полза. Заема властта през 2013 г, след като баща му абдикира. Тогава той е на 33 години и е най-младият държавен глава в региона.
Обича спорта, играе тенис и футбол, привърженик е на „Манчестър Юнайтед'. Владее английски и френски, чете древноперсийски, ценител е на френското изкуство и култура. Има три жени и десет деца.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net