Честит празник, българи!

03-03-2018

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 140 години от Освобождението на страната ни от османско владичество.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Днес държавният глава Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участват в отбелязването на Националния празник на България – 3 март на връх Шипка. В 10.00 часа те ще присъстват на тържествения молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово”. Той ще бъде отслужен от Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Негово светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. А в 11.00 часа на площадката под връх Шипка ще се състои панихида в памет на загиналите воини.

От 11.00 часа пред паметника на Незнайния воин ще се състои церемония по издигане на Националното знаме. В ритуала ще вземат участие вицепремиерът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столична община, Н. Пр. Посланикът на Русия - Анатолий Макаров, председателя на ГС на БСП-София Калоян Паргов и др. В 11.45 часа Илияна Йотова ще произнесе слово на тържественото отбелязване на Националния празник 3 март пред Паметника на опълченеца в София.

В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово.

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме.

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net