Руският патриарх Кирил се срещна с българския патриарх Неофит

02-03-2018

След посрещането на летище София делегацията на руския патриарх Кирил се отправи към Светия синод. Там двамата патриарси отслужиха молебен в синодалния параклис 'Свети цар Борис'.

След молебена те са качиха в приемния салон на синода, където отправиха един към друг приветствени слова. Руският патриарх каза, че Руската православна църква винаги е помнила, че учениците на Кирил и Методий през XX век се приобщили руския народ към славянската писменост и християнската култура. Без българското православие нямаше да има и руско православие, каза още той, или ако го имаше щеше да е съвсем друго. Затова и десетки хиляди руски войници са положили живота си за България и са върнали историческия си дълг, каза патриарх Кирил. А патриарх Неофит каза, че в навечерието на 3 март православна България посреща руския патриарх с искрена братска любов.

За съжаление обявената предварително пресконференция за журналистите на Волоколамския митрополит Иларион, който е председател на отдела за външно-църковни връзки на Московската патриаршия и на старозагорския митрополит Киприян беше отменена. При журналистите слезе свещеник Александър Волков, прессекретар на руския патриарх, който каза, че визитата на руския патриарх ще послужи за укрепване на отношенията между двете църкви, но предвидената пресконференция се отменя, защото в момента за нея няма възможност. Все пак той отговори на въпрос на БНТ какво е отношението на руската православна църква към желанието на македонската православна църква нашата църква да стане нейна църква-майка.
Александър Волков, прессекретар на Руския патриарх Кирил: Това е сложна и много важна тема, за която се радваме, че сега има възможност да се решава от двете ни църкви. Ние не можем да кажем предварително какви ще са решенията. Но във всеки случай руската църква следи внимателно и в дълбочина този преговорен процес, който върви сега.
По-късно делегацията на руския патриарх отпътува за Стара Загора. Утре патриарх Кирил ще вземе участие в честванията за националния ни празник 3 март на връх Шипка.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net