България  /  новини

Нощен градски транспорт в София тръгва пробно от пролетта
22-02-2018
Статия новини

Намаляване на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в София от 200 на 50 лева е едно от предложенията в новата наредба на Столичната община. Тя беше представена тази сутрин на 'Московска' 33. Ще бъде премахнато ограничението и за обем на ръчния багаж, а нововъведеният 'зелен билет' вече е законово регламентиран. През пролетта се очаква да тръгне експериментално и нощен градски транспорт.

Билетът за нощен градски транспорт ще струва 2 лева. Той ще важи за цяла нощ, като работното време на новата услуга ще е от 24 ч. до 4 ч. През това време пътниците ще могат да ползват всяка една линиите и да се прекачват само с един билет. Все още се обсъжда колко точно да са линиите и какви да са маршрутите им. Най-вероятно те ще са 4 и общата им спирка ще е в центъра на София, където автобусите ще правят по-голям престой. Иначе новата наредба цели градският транспорт да стане по-екологичен, по-ефективен и също да се намали броят на гратисчиите. За това трябва да допринесе и новата билетна система. За нея все още няма избран изпълнител, защото процедурата се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. В наредбата ще бъдат описани и всички електронни канали, от които гражданите ще могат да си купят превозни документи.

Въвеждането на нощен градски транспорт от пролетта ще е пробно. След това от общината ще решат дали той да стане постоянен и какви средства ще са необходими за това.
Вече се знае, че метрото няма да е включено към нощния транспорт. Действащата наредба за градския транспорт е от 2013 година, като е актуализирана през 2016 г. Сега се налага изцяло нова, заради въвеждането на 'зелен' или напълно безплатният 'бял' билет в градския транспорт при мръсен въздух, както и заради бъдещата електронна система за таксуване.
Новата наредба ще регламентира и дали след въвеждането на новата тикет система пътуването ще се засича по време или разстояние. Все още обаче не може да се даде точен срок за тази предстояща модернизация.

След избора на изпълнител, той ще има две години да изпълни поръчката. Друг акцент от проектонаредбата е отпадането на ограничението за багаж. Досега пътниците с два куфара например, трябваше да купуват още един билет, след приемането на новите правила, всеки ще има право да ползва градския транспорт, носейки колкото багаж може.

Наредбата ще бъде внесена в СОС до края на седмицата, а след това ще има един месец за обществено обсъждане преди да бъде разгледана от комисиите. Всички граждани, които имат предложения, ще бъдат изслушани.