Радев с критики към правителството и парламента в отчета за първата му година като президент

24-01-2018

Президентът Румен Радев отправи редица критики към правителството и парламента по време на отчета за първата година от встъпването му в длъжност, като в същото време обяви, че нямало война между институциите, а ценностни разминавания.

Той твърди, че сектор „Сигурност“ бил в критично състояние и тенденциозно била създадена комисия в Народното събрание за избора на нов тип боен самолет. Радев отново настоя до 2024 – а година да се отделят 2% от Брутния вътрешен продукт за сектора – въпрос, който бе решен от Министерския съвет още преди седмици с приемането на Национален план за повишаване на разходите.

Приетият антикорупционен закон също бе подложен на критики, като Радев твърди, че с него формално се изпълнявало задължението към Брюксел. Очаквано той отново се обяви „против“ Народното събрание да избира ръководството на новия антикорупционен орган. Радев защити и внесения вот на недоверие от БСП за корупцията като обяви, че това било част от борбата на гражданското общество срещу явлението.

На въпрос колко пъти се вижда с Корнелия Нинова, защото често работят в синхрон, той каза, че се виждал с нея толкова, колкото и с премиера, и с председателя на парламента. Според Радев нямало нищо странно в това позициите му да са близки до политическата сила, която го била издигнала за държавен глава. Радев обяви още, че парламентарната република атрофирала, защото доверието в Народното събрание било рекордно ниско.
Във външнополитически план впечатление направи изявлението на президента, че той положил началото на нормализирането на отношенията с Русия, защото трябвало да се излезе от ледената епоха. Освен това той отправи критики към премиера, защото разбрал от медиите при посещението на германския канцлер Ангела Меркел за срещата ЕС – Турция, която се организира във Варна. Радев и Йотова обявиха още, че нямали разминаване за Истанбулската конвенция. Като в същото време президентът обяви, че сега не било времето да се ратифицира документа.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net