България  /  новини

Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас
20-01-2018
Статия новини

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас малко след 1 часа на обяд. На летището тя беше посрещната от премиера Бойко Борисов, който излъчи през Фейсбук началото на визитата.

Със стъпването си на българска земя Меркел поздрави на български с 'Добър ден', а премиерът Бойко Борисов ѝ подари букет от жълто-червени рози. Той обърна специално внимание на логото на българското европредседателство, с което беше украсен входът на вип терминала.

Меркел е първият чужд премиер, посетил България откакто страната ни оглави председателството на Европейския съюз, което се счита за много добър дипломатически знак. За последен път канцлерът беше у нас през 2010 г. тогава беше и първото ѝ посещение в България. Основна тема в разговорите ѝ у нас тогава са били германските инвестиции в България, бизнесклимата, готовността ни за присъединяване към Шенген. Германският канцлер получава от президента Първанов орден 'Стара планина'. Меркел и Борисов са се срещали многократно в Брюксел, в Берлин и на международни форуми.

Меркел идва в София след среща с френския президент Еманюел Макрон и само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Разговорите между Меркел и Борисов ще се състоят в резиденция Бояна. Ще бъдат обсъдени приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.