Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас

20-01-2018

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас малко след 1 часа на обяд. На летището тя беше посрещната от премиера Бойко Борисов, който излъчи през Фейсбук началото на визитата.

Със стъпването си на българска земя Меркел поздрави на български с 'Добър ден', а премиерът Бойко Борисов ѝ подари букет от жълто-червени рози. Той обърна специално внимание на логото на българското европредседателство, с което беше украсен входът на вип терминала.

Меркел е първият чужд премиер, посетил България откакто страната ни оглави председателството на Европейския съюз, което се счита за много добър дипломатически знак. За последен път канцлерът беше у нас през 2010 г. тогава беше и първото ѝ посещение в България. Основна тема в разговорите ѝ у нас тогава са били германските инвестиции в България, бизнесклимата, готовността ни за присъединяване към Шенген. Германският канцлер получава от президента Първанов орден 'Стара планина'. Меркел и Борисов са се срещали многократно в Брюксел, в Берлин и на международни форуми.

Меркел идва в София след среща с френския президент Еманюел Макрон и само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Разговорите между Меркел и Борисов ще се състоят в резиденция Бояна. Ще бъдат обсъдени приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net