България  /  новини

Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз (Обзор)
15-01-2018
Статия новини

Акцентите на Българското председателство и целите, които страната си е поставила, бяха тема на разговорите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на отделни срещи с премиера, президента и с председателя на парламента.

Работният ден на председателя на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер у нас започна със среща с премиера Бойко Борисов. България ще търси съгласие по най-важните теми за общността и ще работи за укрепване на единството на съюза, е потвърдил Борисов.
В типичния си приятелски тон Юнкер е заявил: 'Вашият приоритет, Западните Балкани, е и наш приоритет', съобщиха от пресцентъра на правителството.

Веднага след това Юнкер разговаря с президента Румен Радев, който го е уверил, че България има амбицията Европейският съюз да бъде по-силен след края на Българското председателство.

Държавният глава е благодарил за последователната подкрепа, която Комисията оказва за присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и Еврозоната. Двамата са обсъдили предприетите действия за изграждане на обща европейска отбрана.

До 10 дни ще бъде обнародван антикорупционния закон, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Европейската комисия. Тя увери, че депутатите ще работят заедно с правителството България да бъде конструктивен и коректен посредник в предстоящите ключови европейски дебати. Юнкер даде висока оценка на организацията на председателството и отново заяви увереността си, че то ще премине успешно.

Журналисти от цяла Европа дойдоха в София на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. Според тях председателството на България ще изиграе важна роля и за влизането на страната ни в Шенген и еврозоната.

Европейските журналисти оцениха високо речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която той изнесе на български език, тъй като това показва подкрепата на Европа към страната ни и председателството.