Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз (Обзор)

15-01-2018

Акцентите на Българското председателство и целите, които страната си е поставила, бяха тема на разговорите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на отделни срещи с премиера, президента и с председателя на парламента.

Работният ден на председателя на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер у нас започна със среща с премиера Бойко Борисов. България ще търси съгласие по най-важните теми за общността и ще работи за укрепване на единството на съюза, е потвърдил Борисов.
В типичния си приятелски тон Юнкер е заявил: 'Вашият приоритет, Западните Балкани, е и наш приоритет', съобщиха от пресцентъра на правителството.

Веднага след това Юнкер разговаря с президента Румен Радев, който го е уверил, че България има амбицията Европейският съюз да бъде по-силен след края на Българското председателство.

Държавният глава е благодарил за последователната подкрепа, която Комисията оказва за присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и Еврозоната. Двамата са обсъдили предприетите действия за изграждане на обща европейска отбрана.

До 10 дни ще бъде обнародван антикорупционния закон, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Европейската комисия. Тя увери, че депутатите ще работят заедно с правителството България да бъде конструктивен и коректен посредник в предстоящите ключови европейски дебати. Юнкер даде висока оценка на организацията на председателството и отново заяви увереността си, че то ще премине успешно.

Журналисти от цяла Европа дойдоха в София на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. Според тях председателството на България ще изиграе важна роля и за влизането на страната ни в Шенген и еврозоната.

Европейските журналисти оцениха високо речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която той изнесе на български език, тъй като това показва подкрепата на Европа към страната ни и председателството.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net