Честит Ивановден!

07-01-2018

На този ден православната църква почита свети Йоан Кръстител – последния старозаветен пророк, кръстител на Иисус. Наречен е още Предтеча, защото е вървял преди Христос и е подготвял хората за неговото рождение. Празникът, известен като Ивановден, е един от най-обичаните в България.

Имен ден днес празнуват над 360 000 българи, носещи имената Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Жана, Ваньо, Ваня и др. Според статистиката Иван е второто по популярност мъжко име в страната – носят го над 157 хиляди българи, а Иванка е второто най-разпространено сред жените – над 60 хиляди към края на 2016 г. Традиция е да се посетят и именниците, като в някои райони има обичай те да бъдат ритуално къпани в реката. Който не иска да бъде потопен във водата, трябва да се откупи, но въпреки това задължително го напръскват за здраве.

Обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден – Богоявление, вода. Периодът на „мръсните“ дни е завършил и всеки обръща поглед напред – към доброто, здравето, берекета и щастливия живот.

На Ивановден празничната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Според обичая на Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове, а те ги канят на тържествена трапеза. Младите гостуват и на девера.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net