България  /  новини

Радев наложи вето върху част от Закона за бюджета на НЗОК за 2018-а
08-12-2017
Статия новини

Президентът Румен Радев наложи вето върху мораториума за нови лекарства, който бе приет на второ четене от Народното събрание.

Държавният глава налага вето върху параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът смята, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. В мотивите на държавния глава се посочва, че забраната, гласувана от депутатите, засяга основното право, залегнало в Конституцията, което гарантира на българските граждани достъпна медицинска помощ.
От Федерация „Български пациентски форум,” които сигнализираха президента за мораториума с молба да наложи вето, информираха, че по техни анализи, ако влезе в сила, забраната ще засегне около 712 болни у нас.

Освен че засяга конституционни права, се оказва, че мораториумът за нови лекарства влиза в противоречие и с редица международни актове като Конвенцията за правата на човека и Международния пакт за икономически, социални и културни права, посочват от Президентството.


Гласуваната забрана за нови медикаменти създава различно третиране на здравноосигурените през 2018 година и противоречи на принципа за социална справедливост, се посочва още в мотивите на Румен Радев, с които той призовава депутатите да преразгледат решението си.

От Федерация „Български пациентски форум” определиха ветото като пример за държавническо поведение.
Според анализ на пациентската организация, мораториумът за лекарствата ще засегне над 700 пациенти у нас. Над 200 от тях страдат от идиопатична белодробна фиброза, която води до летален край скоро след диагностицирането. 250 пък са болните с мултиплен миелом – рядък и неизлечим рак на кръвта. 30 души са с тежка неалергична астма, 50 – с рецидивиращ рак на гърдата и 50 – с недребноклетъчен рак на белия дроб. Забраната би засегнала още и пациенти с туберозна склероза, лимфоцитна левкемия, както и множествена склероза.

Източник: Дарик Нюз