Първо съвместно заседание на правителствата на България и Македония

24-11-2017

Три месеца след подписването на историческото споразумение за добросъседство и приятелство между България и Македония, в Струмица се състоя първото съвместно заседание на правителствата на Бойко Борисов и Зоран Заев. След заседанието стана ясно, че договорът за добросъседство между двете страни, подписан на 1 август, ще бъде ратифициран от македонския парламент през декември.
Първата спирка на двамата премиери Борисов и Заев беше Водочкия манастир „Свети Леонтий“ край Струмица, където те проведоха среща на четири очи. След това те поднесоха венци пред паметника на президента на Македония за периода – 1999 – 2004 – Борис Трайковски. Който загина в самолетна катастрофа преди тринадесет години.
Девет двустранни документа подписаха министрите на България и Македония в рамките на първото съвместно заседание. Най-важно е споразумението за намаляване на таксите за роуминг и интернет, които в момента са едни от най-високите в Европа – между 2.99 и 6.99 лева за минута и около 25 лева за мегабайт. Документът предвижда страните да насърчат мобилните си оператори за постигане на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайно намаляване на международните тарифи и роуминг услугите. В споразумението се предвижда това да стане до 6 месеца, но и Борисов и Заев обявиха, че това ще стане по-рано до два-три месеца.
Бяха подписани и споразумения в енергийния сектор. Предстои предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка между България и Македония. Друг важен документ, подписан в Струмица, е протокола за сътрудничество в сферата на туризма. Съседката ни е сред водещите туристически пазари за България.
Външните министерства на България и Македония ще работят за синхронизиране на позитивни послания и преодоляване на негативните обществени нагласи. Друго важно споразумение което бе подписано е това за оказване на доброволна помощ в случай на бедствие или заплаха от такова. България дари на жителите на Струмица специализирано превозно средство за хора с увреждания. Кабинетът отпусна 70 000 лева за неговото закупуване. Българското Министерство на външните работи ще финансира още 5 проекта на стойност 380 000 евро.
Вицепремиерите и министри на отбраната на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха Протокол за сътрудничество между двете министерства за провеждане на обучение в България на македонски механик-водачи на танк.
Протоколът създава условия за практическо споделяне на опита на българската страна по въпросите на подготовката на механик-водачи на танк Т-72. Той развива доброто взаимодействие между министерствата на отбраната и въоръжените сили на двете страни, като същевременно дава конкретни насоки за разширяване и задълбочаване на военното сътрудничество.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net